LİMAK’IN “KÜÇÜK MÜHENDİSLER”

LİMAK’IN “KÜÇÜK MÜHENDİSLER” SERÜVENİ GAZİANTEP’TEN BAŞLIYOR.

Vakıf, “oyuncu anne” olarak tanınan yazar Şermin Yaşar’ın proje için hazırladığı “Evin Küçük Mühendisleri” kitabı ve seminerlerinin yanı sıra anaokulu öğretmenlerine, velilere ve okul öncesi çağdaki öğrencilere mühendisliğe ilişkin bilgi ve bilinç oluşturma konusunda eğitimler, seminerler ve oyun saatleri düzenlemeyi amaçlıyor. Proje kapsamında ilk ziyaret edilen il ise Gaziantep oldu.

Türkiye’nin faaliyet gösterdiği tüm alanlarda lider gruplarından Limak, küresel ölçekteki başarılarını sürdürürken, kız öğrenciler başta olmak üzere geleceğin mühendislerinin yetiştirilmesine de katkı sağlama konusunda önemli bir rol üstlendi. Bu alanda yürüttüğü farklı projelerle öne çıkan Limak Vakfı, bu kez odağına okul öncesi çocukları aldı. Vakıf, mühendisliği okul öncesi dönemdeki çocuklara sevdirebilmek, özel olarak tasarlanan oyunlarla mühendisliğin hayatın her alanında var olduğunu, aileler ve okul öncesi çocuklarına anlatabilmek için “Evin Küçük Mühendisleri” projesini hayata geçirdi. 

Türkiye’nin, anneler tarafından en çok takip edilen sosyal medya fenomenlerinden Şermin Yaşar’ın Vakıf için hazırladığı eğlenceli ve eğitici oyunların yer aldığı kitapla birlikte proje kapsamında, bir dizi etkinlik planlanıyor. İlk durak ise Gaziantep oldu. Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ve Şermin Yaşar’ın yanı sıra Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete’nin de katılımıyla 25 Eylül’de gerçekleşen etkinlikte, hem kitap tanıtıldı hem de proje kapsamında anaokulu öğretmenleri, ebeveynler ve 4-6 yaş çocuklara yönelik etkinlikler düzenlendi. Etkinliğe 300 ebeveyn, 300 çocuk katıldı. Ebeveynler, Şermin Yaşar’ın küçük mühendislerin ilgisini çekebilecek oyunlarla ilgili önerilerini dinledikleri seminere katılırken, çocuklar da onlara özel olarak tasarlanmış Evin Küçük Mühendisleri Etkinlik Alanında, kitaptaki oyunların oynatıldığı interaktif bölüme katıldılar. Ayrıca makine, inşaat, çevre ve elektrik mühendislerinin ne iş yaptıklarının anlatıldığı küçük seminerleri dinleme fırsatı buldular. Bu etkinlik alanı, 1 hafta boyunca okul öncesi çağlardaki yaklaşık 1,000 öğrenciye mühendislik deneyimi yaşatmaya devam edecek ve katılım gösteren çocuklara Vakfın hediyesi kitap armağan edilecek. 

“794 BİN GENÇ NÜFUSUYLA GAZİANTEP, BU PROJE İÇİN EN DOĞRU BAŞLANGIÇ NOKTASI” 

Gaziantep’te düzenlenen basın toplantısında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bu önemli projede, bir mühendis, bir anne ve bir başkan olarak işbirliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. “Türkiye’de yerel olarak başlatılan birçok önemli sosyal projenin daha önce de uluslararası boyutlara başarıyla taşındığını gördük. Bu projenin de Gaziantep’ten çıkıp, daha da büyüyeceği kanısındayız” diye vurguladı. 

Türkiye’nin bilgi ve teknoloji çağında olduğunu, 2023hedefleri doğrultusunda, dünyanın en büyük 10’uncu ekonomisi olmanın yolunun eğitimden geçtiğini vurgulayan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hedeflere ulaşmamız için yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız bulunuyor. Temelden başlamak şart. Limak gibi bu işi kendine dert edinmiş, elini taşın altına koymaktan çekinmeyen bir şirketle böyle önemli bir projede paydaş olmak bizim için mutluluk verici. 0-17 yaş arası 794 bin gencimizin yaşadığı Gaziantep, yüzde 38’lik genç nüfusuyla bu proje için çok doğru bir başlangıç noktası olacak.” 

Kast ve kasa döneminin geride kaldığına dikkat çeken Şahin, “Artık kafa dönemi yaşanıyor. Böyle bir dönemde, toplumun yarısının aklını yok sayan ülkeler elbette ilerleyemeyecek. Limak, Türkiye’nin Mühendis Kızları projesi ile bu ülkede kız öğrencilere mühendislik mesleğini tanıtmaya ve sevdirmeye devam ediyor. Böylece gelecek nesiller, bizim ilk mühendislik yıllarımızda yaşadığımız olumsuz deneyimleri yaşamayacaklar” diye ekledi. 

İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ise konuşmasında Limak Vakfı’nın “Evin Küçük Mühendisleri” projesinin ilk ayağının Gaziantep’te yapılmasının kendilerini çok memnun ettiğini belirterek “Gaziantep olarak hedefimiz, 2019 yılı sonuna kadar ilimizde okul öncesi eğitim almayan hiçbir öğrenci bırakmamaktır. ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları’ projesiyle sosyal farkındalık yaratan Limak’ın ‘Evin Küçük Mühendisleri’ projesiyle de okul öncesi eğitime katkı ve destek vermesi takdire şayandır” diye konuştu. 


FARKINDALIK YARATACAĞIZ! 

Ağırlıklı mühendislik projeleri üstlenen bir grup olarak kadınların mühendislik alanında daha fazla var olmasını desteklemek üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte “Türkiye’nin Mühendis Kızları” projesini yürüttüklerini hatırlatan Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, “Bu projede önemli mesafe kat ettik. Önce üniversitelerde başladık. Daha sonra liselere yöneldik. Şimdi Evin Küçük Mühendisleri” projesiyle de mühendisliği okul öncesi çağlardan itibaren sevdirmeyi amaçlıyoruz. Vakıf olarak mühendislikle ilgili eğitim ve öğrenim süreçlerinin baştan sona tamamında proje geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

Özdemir şunları söyledi; “Evin Küçük Mühendisleri projemiz ile de okul öncesi çağdaki çocuklarımızın, matematik ve bilişsel yatkınlığını geliştirerek, mühendislik mesleği ile tanışmalarını ve mesleğe ilişkin farkındalıklarının oluşmasını amaçlıyoruz. Çocukların hayal gücünü, ince ve kaba motor becerilerini destekleyecek ev oyunları konusunda Sayın Şermin Yaşar bizler için bir kitap hazırladı. Proje kapsamında anaokulu öğretmenleri, ebeveynler ve 4-6 yaş çocuklara ulaşmayı hedefliyoruz. Bunun için de Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin’in ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Cengiz Mete’nin desteği ile projemizin ilk uygulamasını Gaziantep’te hayata geçiriyoruz. Pilot ilimiz kapsamında, 1,500 den fazla veli, öğrenci ve öğretmene ulaşarak mühendislik mesleğini tanıtıcı ve sevdirici oyun saatleri düzenlemeyi, mesleki ön yargıları kırmak için seminerler vermeyi planlıyoruz. Projemize farklı şehirlerde de devam ederek tüm Türkiye’yi kapsamayı hedefliyoruz.”