Türkiye'nin Mühendis Kızları

Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) projesi, mühendislik eğitimi alan ve alacak olan kız öğrencileri, eğitimleri boyunca birçok yönden desteklemek için hayata geçirildi. Proje, ülkemizin dört bir yanındaki kız öğrencilerin mühendislik eğitimine özendirilmesi ile başlayıp, devamında birçok destek faaliyetini de içeriyor. TMK, lise ve üniversitelere yönelik iki ayrı faaliyet grubundan oluşuyor.

 TMK-Lise

Proje kapsamında, Anadolu liselerinde eğitim gören kız öğrencileri, mühendislik mesleği ile ilgili olarak farklı etkinliklerle bilgilendiriyoruz. Bu yolla kendilerini mühendisliğe yakın hissetmeleri ve meslek seçimlerinde daha fazla tercihleri arasına almalarını sağlamayı hedefliyoruz. Kız öğrencilerin mühendislik mesleğini tanımaları ve seçmeleri halinde elde edecekleri gelecek fırsatlarından haberdar olmalarını sağlayacak eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütüyoruz.

2016 yılında pilot ilimiz Hatay’da tamamladığımız etkinlikler sonrasında 2017-2018 eğitim öğretim döneminde Ankara, Antalya, Artvin, Çanakkale, Elazığ, Hatay, İstanbul, Kırklareli, Muğla ve Siirt olmak üzere 10 ilde Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı 50 lisede uygulamamızı gerçekleştirdik. Öğrenci, öğretmen ve veli eğitim programları ile toplumsal cinsiyet eşitliği, meslek seçiminde toplumsal cinsiyet rolleri ve mühendislik mesleği konusunda farkındalıklarını arttırmayı hedefledik. Programa dahil olan okullara yönelik Antalya’da düzenlediğimiz “Eğitimcinin Eğitimi” toplantıları ile temel meslek kavramları, kendini tanıma ve çalışma hayatındaki yeni eğilimler, meslek seçimini etkileyen faktörler ve mesleki hedef belirleme gibi birçok önemli konuda eğitimcilerle konuştuk.

Bilgilendirme çalışmalarına ek olarak vaka analizleri ve sanal gerçeklik uygulamaları düzenleyerek, öğrencilerin mühendisliği deneyimlemesini sağlamak üzere, ODTÜ- Tasarım Fabrikası tarafından projemize özel geliştirilen “Karar Senin” kutu oyununu oynattık. Ayrıca tüm öğrenciler, öğretmenler ve veliler için, rol model kadın mühendislerimiz ile 50 okulda toplam 56 saat süren söyleşiler gerçekleştirdik.

2018 yılında gerçekleştirdiğimiz faaliyetler sonucunda 10 ilde 20 bin öğrenciye eriştik.

Lise programı uygulamamız 2019 yılında 10 ili kapsayan (Adana, Isparta, Diyarbakır, İzmir, Aydın, Bitlis, Ankara, Samsun, Balıkesir, İstanbul) okullarda, Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) işbirliğinde faaliyetlerine devam edecektir.

TMK- Üniversite

Eğitimlerinin farklı aşamalarındaki 110 öğrenci          
25 il ve 35 üniversite
6 mühendislik dalı Bilgisayar, Çevre, Elektrik-Elektronik, Endüstri, İnşaat, Makine 
3 yılda 37 mezun        
80 öğrenciye staj desteği

Desteklerimiz
•    Üniversite eğitimi süresince öğrenim bursu,
•    Limak ve sektördeki farklı kuruluşlarda staj imkanı,
•    Gönüllü kadın mühendislerimiz aracılığıyla mentorluk desteği,
•    21. yüzyıl becerileri olarak adlandırılan; iletişim, takım çalışması, yaratıcılık, ilişki yönetimi, karar alma gibi konularda yetkinlikler kazanması amacıyla PERYÖN Akademi ile birlikte geliştirilen “Mühendislikte Liderlik Sertifika Programı”na katılım imkanı,
•    Online sertifikalı İngilizce eğitimi,
•    İhtiyaçlar çerçevesinde, Limak ve sektördeki farklı kuruluşlarda istihdam imkanı bulunuyor.

http://www.turkiyeninmuhendiskizlari.com