TMK'ları İstanbul'da ikinci kez buluştu

TÜRKİYE'NİN MÜHENDİS KIZLARI İSTANBUL'DA İKİNCİ KEZ BULUŞTU.

Limak Vakfı, Aile ve Sosyal Politikaları Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte yürütülen Türkiye'nin Mühendis Kızları Projesi'nde yer alan bursiyerler İstanbul'da ikinci kez bir araya gelirken Nihat Özdemir, Cem Yılmaz, Arzu Kaprol ve Ebru Dildar Edin'i dinlediler

Türkiye’de kadın mühendis sayısını artırmak, istihdama katkı sağlamak ve kadınların tüm iş alanlarında karar verici pozisyonlara gelebilmesini desteklemek amacıyla Limak Vakfı tarafından 2 yıl önce başlatılan Türkiye'nin Mühendis Kızları (TMK) Projesi büyümeye devam ediyor. Proje kapsamında Türkiye’nin 18 farklı ilinden, 27 devlet üniversitesinde belli alanlarda mühendislik eğitimi alan öğrenciler ile deneyimli kadın mühendislerden oluşan mentorlar geçtiğimiz hafta sonunda İstanbul’da Limak Holding ofisinde ikinci kez bir araya geldi.

Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’nin üniversite ayağında; öğrencilere burs, mentorluk desteği, staj, iş imkanlarının yanı sıra, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi desteğiyle, Sosyal Mühendislik Sertifikası ve online İngilizce eğitimi gibi imkanlar da sunuluyor.

İkinci kez İstanbul'da biraraya gelen bursiyerler toplantıda birbirleriyle tanıştılar ve proje kapsamında yerine getirmekle yükümlü oldukları sosyal sorumluluk faaliyetlerini anlatıp, projeye dahil olma hikayelerini paylaştılar.

Türkiye’nin Mühendis Kızları, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Komedyen ve Oyuncu Cem Yılmaz, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin ve Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol’un ilham verici sunum ve motivasyon arttırıcı sohbetlerini dinlediler.

Sonrasında Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde "Movies in Concert: Amaedeus Live" etkinliğine katıldılar. Ertesi gün gerçekleşen, “proje iç iletişim geliştirme programı”nı takiben, hep birlikte İstanbul'u gezme fırsatı edindiler.

Cem Yılmaz; "Bu işte bir mühendislik var deriz"

Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol kızlara hitaben yaptığı konuşmasında; "Başarısızlıklarımızdan ders çıkartıp seçtiğimiz alanda kendimizi sürekli geliştirirsek yeni başarı öyküleri yaratabiliriz" derken, Komedyen Cem Yılmaz, “Kariyer yolculuğundaki başarıda, insanın kendini tanıması ve o alanda gayret göstermesi çok önemli. Örneğin ben mühendis olamazmışım, ancak mühendislik hayatın her alanında gerekli. Biz film yaparken teknik detaylarla dolu sahneler tasarladığımızda, işin başarısını ve kalitesini vurgulamak için ‘Bu işte bir mühendislik var abi!’ deriz” dedi.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin ise “Toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlayan bu projenin kadınların önündeki cam tavanları yıkabilecek güçlü bir örnek olduğunu düşünüyorum. Siz bursiyerlere düşen görev, size sunulan bu imkanları en iyi şekilde değerlendirip kariyerinize kendinden emin birer mühendis olarak başlamanız” dedi.

"Daha fazla kadın mühendis görmek istiyoruz"

Toplantıya katılan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise "Limak Holding’in bugünlere gelmesinde kadın mühendislerin önemli rolü olduğunu vurgulayarak, bundan sonraki projelerinde de daha fazla kadın mühendisi aralarında görmek istediklerini söyledi.

Programda yaptığı konuşmada Limak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve projenin lideri Ebru Özdemir de; ülkemizdeki kadınların iş gücüne katılım oranlarının çok az olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de kadın nüfus oranı I, fakat iş gücüne katılım oranı hala 3 civarında seyrediyor. Biz de bu projeye tam da bu sebeple başladık, Türkiye’de bu oranları kadınlar lehine değiştirmeli, kadının ekonomik hayattaki rolünün her alanda güçlendirilmesi için çalışmalıyız. Türkiye’nin Mühendis Kızları projesiyle hem bu algıyı yıkmak hem de iş dünyasında yönetim kademelerindeki kadın sayısını artırmak için harekete geçtik. Türkiye’de bu oranları değiştirirsek tüm dünyaya örnek oluruz” dedi.

Kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesi için, yüksek işgücüne katılım oranlarına ihtiyaç olduğunun kadının ekonomik hayattaki rolünün her alanda güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Özdemir, şöyle devam etti:

“Limak olarak, istihdamda daha fazla kadının yer alması için attığımız her adımın, toplumun en küçük parçası olan aileden başlayıp ekonomiye, toplumun geneline ve Türkiye’nin geleceğine direkt olumlu etki yapacağı kanısındayız. Türkiye'nin Mühendis Kızları (TMK) Projesi, yurtdışına da örnek olabilecek ve başka ülkelerde de uygulanabilecek bir proje. Bu kapsamda projeyi yurtdışında da destekleyip tanıtacağız. Çalışmalara başladık. Projenin sürdürülebilir olması, kurumsallaşması ve stratejik bir şekilde kendi ayakları üzerinde durarak devam etmesi öncelikli hedeflerimiz arasında.”

Liselerde farkındalık eğitimleri başlıyor

Bu sene, proje paydaşları olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNDP ile birlikte, liselerde farkındalık eğitimlerine başlayacakları bilgisini de paylaşan Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

“Projenin ikinci ayağında, liselerde okuyan kızların mühendislik tercih etmeleri için özendirme ve bilgilendirme çalışmalarına başlıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında mühendislik potansiyeli olan kızlarımıza ve onların kararlarına etki eden ebeveynlerine ve öğretmenlerine mühendisliği anlatmak üzere seminerler düzenleyeceğiz, bilgilendirme kitapçıkları paylaşacağız. Pilot ilimiz Hatay ile başlayıp daha sonra diğer illerimize de taşıyacağız”